Hurrá! Az Országgyűlés tegnap 17:49-kor 303 igen, 48 nem szavazattal, 13 tartózkodás mellett elfogadta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénymódosítási javaslatot, és az új törvény július 15-i nappal már hatályba is lép.

A képviselői önálló indítványként benyújtott javaslatot természetesen rendezvényes szemmel olvastam végig, és azt gondolom, csupa-csupa pozitív változás történt, egy "apróságot" leszámítva, amely gyakorlatilag a teljes rendezvényszakma szempontjából alkalmazhatatlanná teszi a törvényt, de ezt hagyjuk a végére. Nézzük, mit rejt az új csomag!

Alkalmi munkavállalásra irányuló jogviszony továbbra is öt egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül 15 napig, illetve egy éven belül maximum 90 napig létesíthető. Érdekesség, hogy az új tv. hatályba lépéséig 2010-ben felgyülemlett alkalmi foglalkoztatásból származó napok ebbe nem számítanak bele, tehát július 15-én ezúttal újraindul a naptár. Fő szabály, hogy a foglalkoztatási jogviszony mostantól nem a szerződés szóbeli vagy írásos megkötésével jön létre, hanem a munkáltató által megtett bejelentéssel. Ettől függetlenül ha a munkavállaló kéri, a megállapodást természetesen írásba kell foglalni.

Új információ, hogy mégsem tér vissza a kék könyv, a bejelentést elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül (vagy telefonon, illetve sms-ben) előre kell teljesíteni. A bejelentés 2 órán belül visszavonható, ezt követően lemondásra nincs lehetőség, a járulékok megfizetése kötelezővé válik, mégpedig a tárgyhót követő hónap 12-éig. Az a munkáltató, akinek egy hónapon belül 300 ezer forint, alkalmi foglalkoztatásból felgyülemlett kifizetetlen köztartozása áll fent, a tartozás kiegyenlítéséig nem foglalkoztathat alkalmi munkavállalókat. (!!!)

Az egyszerűsített új bevallási rend lényege, hogy mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló egyszeri alkalommal igényel egy ún. EF-kódot, majd a bejelentésnél már csak ezeket, a foglalkoztatás jellegét (esetünkben alkalmi munkavállalás) és időtartamát (napokban kifezezve) kell megadni. Ez az eddigi 19 adattal szemben már csak 4, erre már lehet mondani, hogy valóban gyorsítja a munkát. Az alkalmi munkavállaló értelemszerűen továbbra sem kaphat szabadságot, mostantól nem vonatkoznak rá a Mt. vasárnapi munkavégzésre vonatkozó rendelkezései, és nem számolható el részére kiküldetési költségtérítés sem.

További egyszerűsítés, hogy a járulék mértéke (amely magában foglal minden, munkáltató és munkavállaló által megfizetendő díjat) az eddigi 30% helyett mostantól egységesen 1000 Ft / naptári nap, függetlenül a ledolgozott órák számától, illetve a megszerzett jövedelem mértékétől. A munkavállalónak nem kell adóbevallást benyújtania, amennyiben a megszerzett (kézhez kapott) nettó jövedelem mértéke adóéven belül nem éri el a 840 000 Ft-ot, és nem rendelkezett más forrásból (állandó jellegű foglalkoztatásból, bérbeadásból, stb.) származó jövedelemmel. A munkavállaló nem szerez biztosítási jogviszonyt, de jogosulttá válik nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra.

Sokadik átolvasást követően találtam egy kiskaput is, igaz ennek alapfeltétele, hogy az adott cég egyáltalán ne foglalkoztasson és ne fizessen állandó munkavállalót. A jogszabály alapján elektronikus úton bevallásra nem kötelezett munkáltató utólag, az új tv. mellékleteként megjelenő, kitöltött, a felek által aláírt és papíron beküldött szerződéssel is bejelentheti a foglalkoztatást. Utólag. (!)

Ez idáig örömteli, de most jön a fekete leves. Idézem:

"Az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás esetén az egyszerűsített munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók létszáma - a munkáltatónak az adott hónapot megelőző hat havi átlagos statisztikai létszámát alapul véve- nem haladhatja meg

a) egy főtől öt főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén a két főt
b) ötnél több, de húsznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén a négy főt
c) húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékát."

Ezzel az egy kitétellel a teljes rendezvényszakma ki lett zárva abból a lehetőségből, hogy élni tudjanak a kedvező jogszabályi változások adta lehetőségekkel, nincs járható legális út a szakma számára. A jellemzően csak a (mint tudjuk, ténylegesen "alkalmi") rendezvények esetén, nagy létszámban valóban alkalmi munkavállalókat foglalkoztató hostess és biztonsági cégek, kitelepüléses vendéglátással foglalkozó catering szolgáltatók, rendezvénytechnikai szolgáltatók, eszköztulajdonosok számára bezárult a kör, megszünt a reális esély a fekete foglalkoztatás elkerülésére.

A fenti helyzet mielőbbi feloldásának érdekében még az éjszaka során levelet írtam a törvényjavaslatot benyújtó két Fidesz-es képviselőnek, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának és még két érintett bizottságnak, valamint a Fidesz, a KDNP és az MSZP frakciónak. (a többi frakcióhoz nincs megadva e-mail cím) Ha fejlemény lesz, ugyanitt beszámolok róla.

Marik Péter

Sajnálatos módon a megkeresésemre az elmúlt két hét során egyik címzettől sem érkezett válasz, a törvényt 2010. aug. 1-i hatályba lépéssel a végszavazáson elfogadott formában kihirdették.

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr212132358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

colossal rendezvénytechnika 2010.07.06. 09:28:01

Ez vicc... Pont tegnap nyomtam végig ezt az új elektronikus rendszert, egyszerű, gyors, korrekt. De a mi esetünkben 4 fő??? És mit csinálnak a mezőgazdasági szektorban? A nagyrabecsült szakmai szervezetről annyit, hogy 4 hete küldtem egy emailt, amelyben jelzem kilépési szándékunkat a az általunk haszontalannak, túlságosan bürokratikusnak és teszetoszának tartott szervezetből. 2 hete jött az olvasási visszaigazolás, válasz meg azóta sem..

Palkoo 2010.07.06. 09:56:26

komoly a történet, mindenképpen várjuk a folytatását! És szólj ha segíteni tudunk!
Hol található amúgy az elfogadott indítvány?

Bubesz73 2010.07.06. 16:05:48

Sziasztok!

Nos ez elég elkeserítően hangzik, és egyetértek, teljesen ellehetetleníti ezt a szakmát. Egy kérésem lenne, ha megoldható, akkor linkelje be valaki a törvényt, mert elolvasnám had hulljon a hajam...
Köszönöm

ClearWater 2010.07.07. 09:28:30

A mezőgazdasági szektor az más tészta, az idénymunka.

Egyébként eddig is, a kékkönyv utáni pár hónapban egyszerűbb volt sima, határozott idejű munkaviszonyt létesíteni 1-2-3 napra, mint az "egyszerűsített munkavállalást" választani. Ez most marad így.

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de az hogy valakit nem lehet egyszerűsítve foglalkoztatni, még nem jelenti azt hogy feketén kell. Fel kell venni mint rendes munkavállalót. Persze a felvetést értem, az egyszerűsített munkavállalás rendszere elvileg az egyszerűsített munkavállalást kéne hogy szolgálja. Ha jól értem a nevét.

marikpe · http://www.facebook.com/marikpeter 2010.07.07. 09:43:50

Fel lehet venni persze, a lehetőség adott. Képzeljünk el egy sajtótájékoztatót vagy alapkőletételt, ahol szükség van néhány hostess-re de. 10 és 12 között. Határozott idejű munkaszerződés...? (...)

ClearWater 2010.07.07. 21:24:25

@marikpe: Úgyvan. Egy napra. Most is egyszerűbb, nem kell megadni 16 féle adatot, nem kell szigorú nyilvántartású jelenléti, és semennyivel se kerül többe.

De hangsúlyozom, a problémát értem, de nem arról van szó hogy csak feketén lehetne foglalkoztatni. Maga a rendelkezés, az egyszerűsített munkavállalásról nem éri el a célját, épp elég baj ez magában.
süti beállítások módosítása