Lehet, hogy most sokatoknak nem mondok semmi újat, de lehet, hogy páran a homlokotokra fogtok csapni néhány itt bemutatott alkalmazás láttán. Bevallom férfiasan, hogy miközben gyűjtögettem az információkat az alábbiakhoz, néha ledöbbentem. Egyrészt azzal szembesültem, hogy sok tekintetben mennyire le vagyunk maradva, másfelől azon gondolkodtam, hogy miért is nem kezdjük el ezeket most azonnal bevonni a hazai rendezvényekbe vagy a mindennapi szervezői munkánkba? Hiszen nap mint nap azon igyekszünk, hogy valami újat tudjunk mutatni, hogy szebbek, jobbak, okosabbak, gyorsabbak és hatékonyabbak legyünk, márpedig a lehetőségek előttünk hevernek, íme. (sok rendkívül hasznos alkalmazás hosszabb bemutatást igényel, ezeket ez alkalommal kihagytam, később bővebben szót ejtek róluk)

Manapság a rendezvényszervezők és a rendezvények látogatói egyaránt az internet közelében és okostelefonok társaságában élik mindennapjaikat, és egyre közelebb kerülnek a "felhőhöz", azaz adataik, dokumentumaik, emlékeik, sőt az ezeket alakító programok is egyre inkább tolódnak át az online térbe. A hozzáértők azt mondják, hogy manapság már nemigen érdemes például merevlemezt vásárolnunk, hiszen adataink fizikailag is nagyobb biztonságban vannak ha azokat profi körülmények között, egy erre szakosodott szolgáltatónál az internet segítségével tároljuk. Sőt, ma már szinte nincs is olyan szerkesztési feladat (legyen szó dokumentumról, prezentációról, költségvetésről, fényképről, hanganyagról vagy videóról), amely ne lenne megvalósítható kizárólag az interneten vagy más mobil eszközön.

A mai konferencia és rendezvénylátogatók zsebében pedig ott lapulnak az okostelefonok, itt az ideje bevonni ezeket is a rendezvények vérkeringésébe. A vendégek és a rendezvénygazdák, ügyfelek- -mindannyian tudjuk- új dolgokat akarnak látni, kipróbálni, megtapasztalni, új típusú élményekre vágynak. Íme néhány már létező eszköz, gondolatébresztőként.

Dropbox

Romlott már el winchester-ed? Volt már, hogy a munkahelyi hálózattól távol kellett volna elérned egy fájlt és senki sem tartózkodott az irodában hogy elküldje neked? Mit szólnál egy olyan szerverhez, amelyet akár saját használatra, akár cégen belüli fájlmegosztásra is használhatsz? Ezentúl nem kell e-mailben átküldözgetni a fájlokat egymásnak a módosításokat követően, hiszen mindenki megtalálja a "Dropboxban". Fájljaid elérheted iPhone-ról, Android-os, Windows-os telefonról és Blacberry-ről is. Sőt, FTP szerverre sincs szükség, hiszen ez a felület -vagy csak egy része, ahogy akarod- egy publikus link segítségével is megosztható a külsős grafikusod, vagy éppen az ügyfeled részére. Ráadásul az egész úgy települ Windows alá, mintha csak egy almappa lenne a géped "dokumentumok" könyvtárában (természetesen nem csak Windows alatt működik). Személyre szabhatod hogy csak egyes alkönyvtárait, egyes fájljait, vagy a teljes tartalmat megosztod-e, és azt is, hogy ezen belül kivel mit teszel közös használatúvá. Használata 2 Gb-ig ingyenes.

SugarSync

Nem elég 2Gb? Itt 5 Gb tárhely áll rendelkezésedre ingyenesen, azonban nem illeszkedik automatikusan a Windows mapparendszerébe.

eventrix

Már ejtettem róla szót korábban is, és gyanítom hogy még fogunk bőven, hiszen a rendezvényszervezés elkerülhetetlen adminisztrációs feladatainak jelentős terhét képes levenni a szervezők válláról, ráadásul mindezt utolérhetetlen sebességgel és munkabírással. Az eventrix egy hazai fejlesztésű online rendezvényszervező rendszer, rengeteg automatizált funkcióval (pld. ajánlatkérés beszállítóktól, költségkalkuláció, forgatókönyv, kontaktlista és megrendelések generálása), pénzügyi nyilvántartással, ügyfél- és beszállítói kapcsolati modullal, nyilvántartással (CRM). A cégen belül megosztható naptárban rögzíteni tudod a szervezés során esedékes fontos teendőket, megbeszélések időpontjait és eredményeit, és tetszőleges fájlokat tudsz személyekhez, cégekhez vagy eseményekhez csatolni. (beérkezett árajánlatok, fényképek, alaprajzok, memo-k, stb.) A rendszer fizetős változata alapértelmezésként tartalmazza a legismertebb hazai rendezvénypiaci beszállítók és helyszínek összes nyilvános adatát (beleértve a szerződéskötéshez szükséges adatokat, adószámot, cégjegyzékszámot, stb.) egy helyen, de ha ez nem lenne elég, lehetőség van saját alvállalkozók rögzítésére is. Naptárbejegyzései és névjegyei oda-vissza megoszthatóak az Outlook-kal és a Gmail Calendar-ral, importálni tudja kapcsolataid LinkedIn-ről, és hamarosan facebook-ról és Gmail Contacts-ból is. (android-os telefonnal rendelkezőknek ennek óriási előnyét nem kell hosszan ecsetelni) A fejlesztések folyamatosan zajlanak, ezekről időről-időre itt az eventblogon is be fogok számolni.

Twitterfall

Rendkívül ügyes, hasznos, sokoldalú Twitter megjelenítő. Teljes képernyős üzemmódban képes tweet-eket megmutatni, egymást követően. Szűrhetünk és kereshetünk számos módon, ha pedig a rendezvényre bevezettünk egy hashtag-et, a résztvevők közötti párbeszédet segíthet kialakítani, formálni.

Twitterfountain

Az előzőhöz hasonló, azonban sokkal látványosabb, animálható, grafikailag személyre -és rendezvényre- szabható Twitter megjelenítő. A háttereket Flickr-ről vagy Picasa-ról (a két legnagyobb fényképmegosztó portál) hívja le, az általunk megadott kulcsszó alapján. Ha szeretnénk céges arculattal rendelkező háttere(ke)t, nincs más dolgunk, mint elkészíteni a háttérképet, és egy teljesen egyedi tag-gal megjelölve feltölteni azt mondjuk Flickr-re. Csiribí-csiribá, ha van net, egy notebook, és egy plazma, két perc alatt kész a rendezvényre szabott -ingyenes- üzenőfal.

Polleverywhere

Instant online kérdőív készítési lehetőség, a fejlesztő szerint egy egyszerű kérdés 30 másodperc alatt feltehető (és tényleg). A válaszok érkezhetnek webböngészőn keresztül, okostelefonról, twitteren vagy akár egy megadott egyedi számra küldött sms-ben is. (a rendszer a kérdőív létrehozásakor hozzárendel minden lehetséges válaszhoz egy-egy telefonszámot, ám ez sajnos nem magyar) 

Mobilecause

Az adománygyűjtés elavult formája a persely kihelyezése. Ma már például ez a fejlett online és mobilalkalmazás áll rendelkezésünkre a pénzbeli segítség begyűjtésére. (Na de mi lesz így a menyasszonytánccal?)

Eventpilot

Hát igen. A rendszer segítségével a rendezvények, kiállítások és konferenciák résztvevői mobil eszközeiken (iPhone és Android) folyamatosan nyomon tudják követni a rendezvénnyel kapcsolatos valamennyi fontos és szükséges információ aktuális, online frissített, valós idejű alakulását. Hirdetményeket és emlékeztetőket tehetünk közzé, rögzíthető és megváltoztatható a rendezvény programja, interaktív térképe, alaprajza, standkiosztása (egyedi vagy Google maps), a kiállítók listája, az előadók életrajza, összeköthető twitterrel, a tetszőleges linkek mellett videókat és powerpoint prezentációkat oszthatunk meg, figyelmeztetéseket állíthatunk be, de mindemellett számos más érdekesség is rejtőzik még az alkalmazásban.

Presdo Match

Nem más, mint egy konkrét esemény, rendezvény köré felépített alkalmi közösségi oldal. A résztvevők LinkedIn profiljukat importálva és azt kiegészítve tudnak információt adni magukról, a Presdo segítségével pedig lehetőségük nyílik a rendezvényen részt vevő többi személyt megismerni, illetve találkozókat, megbeszélés időpontokat egyeztetni velük. A rendszer természetesen mobilkészülékeken is működik. 

Foursquare

Rohamosan terjedő geolokációs össznépi játék mobilkészülékekre, nem csak rendezvények esetére. Ha ott vagy, "becsekkolsz", és örülsz, hogy mennyien tették még ugyanezt, ugyanott, veled nagyjából egy időben rajtad kívül is. Nagy tömegben fény derülhet arra, hogy rég nem látott ismerősök is vannak a helyszínen, illetve láthatod, ha olyan személy tartózkodik veled egy térben, akivel már régóta szeretnél megismerkedni. (Sőt, ha valakit szeretnél elkerülni, akkor is segítséget nyújt a Foursquare.)

Gowalla

Szinte ugyanaz mint a Foursquare, kevésbé elterjedt viszont könnyen személyre és rendezvényre szabható alkalmazás. Létrehozhatsz útvonalakat, állomásokat, amelyeket a vendégeknek követniük kell. Sőt, ha nagyon szeretnéd, a Gowalla még egy saját badge-et is ad azoknak, akik bejelentkeztek a rendezvényedre. (fizetős szolgáltatás) (a játék lényege -akárcsak Foursquare-en- tulajdonképpen a különböző badge-ek és polgármesteri címek begyűjtése)

Scvngr

Tulajdonképpen nem más, mint egy városi akadályverseny XXI. századi köntösben. Hozd létre a saját geolokációs játékod a rendkívül jól felépített, sokoldalú platformmal. A játékosok részére csak egy konkrét, általad megadott helyen elvégezhető feladatokat adsz, ezért ők pontokat és ezáltal ajándékokat gyűjthetnek. Rendezvényeken -előtt, után- történő alkalmazási lehetőségeinek csak a képzeleted és a kreativitásod szabhat határt.

Skype

Ma már egyáltalán nem lehetetlen élő videós konferenciabeszélgetést folytatni bárkivel a világ bármely pontján. A hang és kép átvitel minősége alkalmas arra, hogy akár nagyobb közönség részére is kivetítsétek a beszélgetést, így már az sem feltétlenül szükséges, hogy a New York-i tőzsde szakértője ide utazzon megtartani rövidke előadását.

Ustream

Ha ez kevés, létezik megoldás arra is, hogy a saját mobilod kamerájának segítségével közvetíts az interneten keresztül élőben bármilyen eseményt (koncert, disznóvágás, építés, celebek, vendégek érkezése, stb.). A közvetítés kezdetéről twitter üzenetet küld a rendszer, így az érdekeltek azonnal bekapcsolódhatnak bármilyen böngésző segítségével. Ha akarod a közvetítésed egy gombnyomással rögzítheted is a Ustream szerverén. Nincs más dolgod, töltsd át youtube-ra és tedd hosszú távon láthatóvá. Egyszerű és nagyszerű.

Facebook Chat

Integráld egy rendezvény vagy konferencia élő közvetítésébe a facebook chatet is, hiszen ez remek lehetőséget teremt távoli megfigyelőkkel folytatott eszmecserére.

Issuu

Nem akarsz többé nyomtatott handoutokat készíteni? Bravó, egy lépéssel közelebb kerültél a Föld jövője felé. (ráadásul egy kisebb vagyont is megspóroltál a rendezvénygazdának, amiért még hálás is lesz Neked) Töltsd fel egyszerűen PDF vagy word fájljaid, brossúráid, prezentációid az Issuu-ra hogy máris egy látványos ingyenes kiadványként lapozgathassák azt rendezvényed résztvevői. A virtuális nyomtatvány beépíthető bármilyen weboldalba, a beágyazott HTML linkek kattinthatóak, de elhelyezhetsz benne audio anyagot és a kósza hírek szerint hamarosan már videót is.

Animoto

Amit ez az oldal művel, az szinte hihetetlen. Tölts fel (vagy ments át facebook-ról vagy más fényképmegosztóról) képeket, videókat, diákat, zenéket és hagyd, hogy az Animoto ezekből néhány pillanat alatt egy profi, animált vidoklipet készítsen - automatikusan. Nagyszerű alkalmazás rendezvénykoncepciók prezentálására vagy digitális meghívó készítésére, rendezvényeken vetíthető vagy lekövető kisfilmek olcsó és villámgyors elkészítésére (az érkezés pillanatai vágott videoanyagként pár perccel később akár már be is mutathatók).

Vyou

Sok az érdeklődő telefonhívás? Mikor lesz, hogy lehet bejutni, hol lehet regisztrálni, hogyan kell öltözni? Hozz létre egy videó alapú online "Gyakran feltett kérdések" folyamot, ahol a vendégek kérdezhetnek, Te pedig videóüzenet formájában tudsz nekik válaszolni. A válaszok természetesen megmaradnak az örökkévalóságnak, így azokat más érdeklődők is megtekinthetik. 

Slideshare

Ha valóban úgy látod, hogy a papírra nyomtatott handout-ok ideje lejárt és az Issuu mégsem az amit keresel, a Slideshare a neked való alkalmazás. Hozz létre egy, a rendezvény arculatára szabható oldalt interneten és tedd megtekinthetővé a  rendezvényen bemutatott prezentációkat lapozható és letölthető formában. Az oldalad lehet nyilvános vagy jelszóval védett, lehetőség nyílik kommentelésre, közösségi oldalakon történő megosztásra vagy bármilyen weboldalba történő beillesztésre is. Sőt, remek statisztikát is láthatunk a prezentációt látogató felhasználókról. 

Prezi

Sokan ismerik és használják már, és a nagyvilágban is futótűzként terjed ez a rendkívül látványos prezentációk készítésére szolgáló magyar találmány, a Prezi. A hagyományos, egymás után kattintgatható diákat felváltották az animálható, több dimenzióban léptethető és egymásra építhető látványos felületek. Igazán akkor kelt megdöbbentő hatást, amikor egy hatalmas vetítővászon szolgál megjelenítőként hozzá.

 

+ 1 TUFFtxt

Végül pedig érdekességként egy, az USA-ban működő, SMS alapú, rendezvényekre optimalizált rendszer, amely lehetővé teszi szavazások lebonyolítását, játékokat rendezhetünk a segítségével, körkérdéseket tehetünk fel a látogatóknak vagy akár ők maguk is kérdezhetnek a szervezőktől, vagy előadóktól. A központi, továbbfejlesztett SMS-fal szerű kijelző felület arculata természetesen személyre és cégre szabható, és így beköthető a rendezvényre telepített AV megjelenítőkre.

Mi az amit kihagytam? Te milyen online eszközöket használsz rendezvényeid szervezéséhez vagy lebonyolításához? Várom észrevételeid a hozzászólások között vagy facebook-on.

Marik Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr972700558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása