marikpe 2011.11.22. 10:00

Karácsonyi kvíz

A gyakorló rendezvényszervező tudja, hogy milyen gyakran merül fel a kérés: "csináljatok valami műsort, de sajnos pénzünk nem nagyon van rá." Íme egy kvíz a karácsonyi rendezvényekre, amivel el lehet szórakoztatni a vendégeket 20-25 percen át, ráadásul egy fillérbe sem kerül.  Használjátok egészséggel!  (a helyes válaszokat vastag betűvel emeltem ki)


Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományőrző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nélkül. Minden országnak megvannak a sajátos karácsonyi szokásai, de északról délre haladva eltérő az ünneplés intenzitása.

1. Dániában karácsony napján az együtt kivágott fenyőfát saját készítésű díszekkel, dán zászlócskákból álló füzérrel, piros-fehér szívecskékkel díszítik és körbetáncolják. A hat órai karácsonyi vacsora fő attrakciója a desszertként felszolgált fahéjas tejberizs, melyben elrejtenek valamit, a szerencsés megtaláló pedig egy szerencsemalacot kap. Mit kell keresni a tejberízsben?

A. Egy mandulaszemet
B. Egy gumicukrot
C. Egy kiskanalat

2. Karácsonykor a svédek kívül-belül feldíszítik a házakat, a jellemző skandináv motívumokkal, piros és fehér virágokkal, fenyőágakkal, gyertyákkal és szalmadíszekkel. A pazar karácsony esti vacsora előtt szaunába mennek a skandinávok., majd bekészítik a szalmából készült kecskebakot a fa alá. "Jul"-on - szentestén - Svédországban és több északi országban Tomtétól illetve Nissentől félnek az emberek. Kik ők és hogyan enyhítik félelmüket a Svédek? 

A. A vikingeket egykor rabul ejtő kalózok szelleme. Hogy elriasszák őket, a szauna kövére gyógynövénypálinkát öntenek.
B. Koboldok, akik a házban élnek, és csak karácsonykor jönnek elő rejtekükből, hogy bosszantsák a háziakat. A családok a koboldok éhségének csillapítására egy tál rizskását helyez a padlásra.
C. A hatvanas években drasztikus módszereikről elhíresült adóellenőrök. Elriasztásukra a svédek házuk ajtófélfájára szegezik előző évi adóbevallásuk másolatát.

3. Finnországban, az Északi-sarkkör közelében, a Fül-hegyen, azaz a Korvatunturi-n éldegél a lappföldi Télapó, „Joulu Pukki”. Saját irodával, sőt saját postabélyegzővel is rendelkezik. Mivel télen igen rövidek a nappalok, ezért a gyerekek már karácsony délelőttjén útnak indulnak, hogy karácsonyfát keressenek az erdőben. A fenyőt kivágják, hazaviszik, majd feldíszítik. Mit csinálnak ezután?

A. A feldíszített fenyőfát körbetáncolják, vacsorára lazacot, sajtlevest és sült rénszarvashúst esznek, majd az ajándékozást követően még aznap este lebontják a karácsonyfát.
B. Este az egész család együtt megy a temetőbe, hogy elhunyt hozzátartozóik sírjára gyertyákat helyezzenek el.
C. Az utcákon, parkokban nagy tábortüzeket gyújtanak, ahol -miután a családi ünneplés lezajlott- a szomszédok, ismerősök a tűz melegénél közösen énekelnek, táncolnak.

4. A norvégok nem feledik az angolok segítőkézségét a II. világháborúban, és immáron hagyományként minden karácsonykor ajándékot küldenek London városának. A családok már december elején ünnepi lázban égnek, készülődnek, s szalmából kecskebakot vagy gabonakeresztet állítanak a ház elé, ezzel is jelezve az ünnepet. December 24-én a norvégok is kilátogatnak a temetőkbe, valamint náluk is hagyomány a karácsonyfa körbetáncolása. Mit küldenek Londonba?

A. Hálájuk jeleként minden évben egy tonna búzát küldenek.
B. Gyümölcsös mézes süteményeket és erdei bogyókból készült likőröket.
C. Egy hatalmas fenyőfát.

5. Egy izlandi legenda szerint 13 kis manó minduntalanul megtréfálta és bosszantotta az embereket, különösen a gyerekeket. Ám amióta megjelent a Télapó, a manócskák megszelídültek, és azóta ajándékokat készítenek a gyerekeknek. Ezért a gyerekek már december elején kiteszik a cipőket az ablakokba. A jó gyerekek ilyenkor ajándékot kapnak. Mit kapnak a rossz gyerekek? 

A. Krumplit
B. Vattacukrot
C. Krumlicukrot

6. Oroszországban a gyerekeknek sokat kell várni, hogy felállíthassák és feldíszíthessék a karácsony jelképét a jolkát, az orosz fenyőfát. Mikor tehetik ezt meg?

A. December 25-én
B. December 31-én
C. Január 6-án

7. Az ukrán gyerekeknek az ajándékot egy éltes öregúr viszi egy szánon, melyet három rénszarvas húz. Vele van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel. Kedvencük a "kutyjá" nevű rituális karácsonyi ukrán étel, ami főtt gabonakása mézzel, mákkal, dióval és mazsolával keverve és hidegen tálalva. Hogy hívják az ukrán mikulást?

A. Hóapónak
B. Jégapónak (gyedmaróz)
C. Szépapónak

8. A karácsonyi készülődés a szebbnél szebb üdvözlőkártyák szétküldésével kezdődik. A kapott kártyákat szalagra ragasztva felakasztják a falra, és egészen január 6-ig le sem veszik azokat. December 24-én este a gyerekek az utcára vonulnak, karácsonyi dalokat énekelnek, amiért jutalmul cukorkát kapnak. Este a Mikulásnak süteményeket és egy pohár portóit raknak a karácsonyfa alá, majd zoknit akasztanak a kandallóra vagy az ágyuk végére, hogy amikor a Télapó eljön, megtömje azt minden jóval,- természetesen csak amennyiben jól viselkedtek! Szintén hagyomány, hogy a Télapónak levelet is küldenek a gyerekek, mégpedig úgy, hogy az üzenetet a kandalló tüzébe dobják, hogy aztán a kéményen felszálló füsttel egyenesen eljusson a piros ruhás ajándékhozóhoz! Melyik ország hagyományait jellemzi a leírás?

A. Amerikai Egyesült Államok
B. Kanada
C. Anglia

9. Írországban a karácsonyi ünnep két hétig tart. December 13-án kezdődik, első része a „Little Christmas” vagy kis karácsony, amely egészen karácsony napjának reggeléig tart. Karácsony napján az írek gyertyát állítanak az ablakpárkányra, és katolikus szokások szerint misére mennek. Érdekes szokás, hogy indulás előtt egy pohár whiskyt készítenek ki a Télapónak, és egy csokor sárgarépát a rénszarvasoknak. Hová mennek ezután az emberek karácsony másnapján, december 26-án?

A. Lóversenyre
B. A tengerpartra, szerencsét hozó kagylót gyüjteni
C. Haragosaikhoz kibékülni

10. A szenteste Franciaországban is családi ünnep, de a katolikusok számára az éjféli mise nem csak vallási, hanem társadalmi esemény is, a család minden tagja részt vesz rajta. Közben pedig az üres házakat felkeresi a karácsonyapó, (Pére Noël, Pére Callende), és a kikészített cipőkben mindenkinek elrejt valami ajándékot. Hány napos ünnep a karácsony Franciaországban?

A. December 24-e munkanap, így csak december 25-én és 26-án van ünnep.
B. Egy napos. December 24-e és 26-a is munkanap, ünneplésre csak 25-én kerül sor
C. Három napos, december 24-től 26-ig tart. 

11. A csehek szerint december 24-ének misztikus jelentősége van: úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. Karácsonykor a Mikulás hozza az ajándékokat, az ő érkezését pedig a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével. Hagyományos karácsonyi ételükhöz szükség van egy kis csomag élesztőre, 6 dl vízre, 12 dkg fehér cukorra, 15 dkg vajra, 1 felvert tojásra, fél liter tejre, másfél kiló lisztre és sóra. Ízesítéshez gyömbért, szerecsendiót, narancshéjat, mazsolát, cukrozott gyümölcshéjat és mandulát használnak. Mi ez az étel?

A. A hoska, amely egy pirítósként vagy lekvárral fogyasztott kalácsféleség.
B. A klucsenka, amely nem más, mint a hagyományos, általunk is ismert mézeskalács.
C. A ljubljanka nevű, karácsonyi ízvilágú töltött leveles tészta. 

12. Svájc legnagyobb városában karácsonykor „mesevillamos” fokozza az ünnepi hangulatot, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A villamoson utazó kicsik ilyenkor karácsonyi dalokat énekelnek, a felnőttek pedig édességeket osztogatnak. Melyik ez a város?

A. Genf
B. Zürich
C. Lausanne 

13. Lengyelország egy gazdag népi hagyományokkal rendelkező katolikus ország. Az ünnepi asztalra a teríték közé szalmát tesznek, a vacsora imával kezdődik, majd közösen elfogyasztanak egy szelet különleges ostyát, melyen Szűz Mária, József és a kis Jézus alakja látható. Mindenki tesz egy fogadalmat, a haragosok pedig kibékülnek egymással. Milyen furcsa szokás színesíti a vacsorát?

A. Az asztalnál egy helyet egy terítékkel szabadon hagynak, egy esetleges váratlan vendég részére
B. Az előételt és a levest ülve, a főételt és a desszertet azonban már állva fogyasztják el.
C. Az ostyán kívül semmi mást nem fogyasztanak a díszesen terített asztalnál. 

14. A lett gyerekek nagyon szerencsések, ugyanis a helyi szokás szerint a Mikulás a szentestétől kezdve, majdnem két héten át, tizenkét napon kerestül minden áldott este hoz nekik valamilyen ajándékot. Milyen hagyományos ünnepi menü kerül karácsonykor a lettek asztalára?

A. sült alma, gesztenye és dió
B. jellemzően nyers ételek, nyers burgonya, friss tengeri halak és zöldségfélék
C. barna borsó, rétes, káposzta és kolbász

15. Spanyolországban a december elején elkezdődő karácsonyi ünnepek fénypontja január 6-a, háromkirályok napja. A Spanyolok is állítanak karácsonyfát, és vesznek ajándékot a gyerekeknek karácsonykor, de az igazi nagy ünneplésre a háromkirályok napján kerül sor. Az utcákat ilyenkor feldíszítik, tolongva követik a három király díszes hintóját. Hogyan kezdik a karácsonyi ünneplést a Spanyolok?

A. 3 napos léböjtkúrát tartanak
B. A szűz lányok közösen állítják fel a fenyőfát
C. Lottószelvényt vesznek 

A karácsony hivatalosan a karácsonyi lottósorsolással kezdődik, és a kihúzott számokat a televízióban élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel.

16. A karácsony esti vacsora az olaszoknál hagyományosan hal, amelyből többféle is kerül az asztalra. A vacsorát mindig a híres "panettone", a karácsonyi kalács zárja. Az ajándékokat az olasz gyerekek nem a cipőjükbe, hanem zokniba, harisnyába vagy ezt utánzó színes zacskóba kapják. A Mikulás olasz kollégája a rossz gyerekeknek nem virgácsot, hanem széndarabkákat hoz. Rómában az ajándékokat egy jóságos boszorkány a kötényéből osztogatja. A gyerekek előző este tejeskávét és süteményt készítenek a szobába, hogy az öregasszony jól lakhasson, ha arra jár, ám ezt általában a szülők szokták suttyomban elfogyasztani. Hogy hívják az olaszok a boszorkányt?

A. Befana
B. Hafanana
C. Bafana Bafana

17. A keresztény hagyományokkal rendelkező ausztrál lakosság, e távoli földrészen is megünnepli a karácsonyt, még ha az a nyár kellős közepére is esik. Ők is állítanak fenyőfát, és ugyanúgy megajándékozzák egymást, mint mi. Az egyetlen komoly különbség az ünnepi étkezéssel kapcsolatos. Mi ez?

A. Aki csak teheti, karácsonykor pihen, ezért nem főznek és a legtöbben étteremben vacsoráznak.
B. Ünnepi vacsora helyett kerti sütögetéssel, barbecue partival töltik az estét
C. A nagy, közös ünnepi étkezés nem este, hanem karácsony másnapján, december 26-án reggel történik, egy bőséges villásreggelivel

18. Az Amerikai Egyesült Államokban a karácsony igazi népünnepély. A karácsonyi szokások, szimbólumok, -ahogyan mi ismerjük- Amerikában formálódtak ilyenné. Amerikában igen jellemző például a zoknik kiakasztása a kandalló fölé, melybe Santa Claus, az amerikai Télapó teszi az ajándékokat. A télapó vagy mikulás kinézete azonban régebben más volt, a hagyományos püspöki süveg és az egyházi jellemzők mára eltüntek a ruházatból. Minek köszönhető ez?

A. Az amerikai színész-szakszervezet tagjai részére 1958-ban ajánlást bocsátott ki. Az egységesen elfogadott, sztenderdizált mikulás öltözet így lett piros kabát és sapka fehér prém-szegéllyel, széles fekete övvel és lekerekített orrú fekete csizmával.
B. A Coca-Cola reklámok hatására változott meg a mikulások öltözete világszerte
C. Eredetileg is az általunk ismert öltözet volt az elterjedt

19. A libanoni családok karácsony előtt egy hónappal, különböző gabonafajták magvait ültetik cserepekbe, majd izgatottan várják, hogy a növények kibújjanak. Mire használják a zöldellő növényeket?

A. December 24-én két kört alkotnak velük a karácsonyfa és az úgynevezett karácsonyi barlang körül, mely Jézus születését szimbolizálja.
B. A növényekből és fűszeres olivaolajból egy ízletes salátaféleséget készítenek, amelyet “tiffahr”-nak hívnak.
C. Mivel Libanonban nincs fenyőfa, ezért a gabonákból összeállított kompozíciót használják karácsonyfaként.

20. Bár a meleg éghajlatú Mexikó lakói a 25-30 fokos melegben nem igazán ismerik a telet, igen erősen kötődnek a katolikus valláshoz. A karácsony számukra nagyon fontos ünnep még akkor is, ha csak műfenyőfák és porcelán hóemberek állnak rendelkezésre. Itt általában 9-10 család együtt ünnepli a karácsonyt, közösen játsszák el Mária és József útját Betlehembe. Éjfél körül előkerül a furcsa nevű piñata. Mi is ez valójában?

A. 64 mezőből álló, a játékosoktól különböző szintű aktivitást igénylő közkedvelt erotikus társasjáték.
B. Egy, csak erre az alkalomra kevert, erjesztett kókuszlevet is tartalmazó, bódító hatású, édeskés ám rendkívül magas alkoholtartalmú koktél.
C. Felfüggesztett zsák, amely cukorkát és apróbb játékokat rejt. A gyerekek bekötött szemmel egy bottal verik szét, és így jutnak az ajándékhoz.

(összeállította: event.blog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr202604650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vanda Nagy 2015.12.09. 14:19:26

Miért szokás karácsonykor halat enni?

Vanda Nagy 2015.12.09. 14:25:37

Miért szokás karácsonykor halat enni? a.Hogy a következő évben sok pénzünk legyen. b.Mert ekkor van a ponty halászatának az ideje,és egészséges is a hal. c.Tévedés!Épphogy nem szabadna,mert a hallal elúszik a pénz!
süti beállítások módosítása