Elfogadta a kormány szerdán a szórakozóhelyek biztonságának szigorításáról szóló előterjesztést - írja a Magyar Nemzet.

Zenés, táncos rendezvényt ezentúl csak előzetes engedéllyel lehet tartani, amit az illetékes jegyzőnek kell kiadnia - áll a szórakozóhelyek biztonságának szigorításáról szóló előterjesztésben, amelyet tegnap fogadott el a kormány.

A tervezet a már működő rendszeres rendezvényeknél az engedélyezési eljáráshoz türelmi időt adna, azaz emiatt nem kellene bezárniuk. A kormány tegnap tárgyalta a jogszabálytervezetet, amelynek célja, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő olyan tragédiák, mint a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen.

A tervek szerint előírnák, hogy a 300 fő feletti rendezvényekhez biztonsági tervet is kell készíteni. A szabályozás a 300 fő egyidejű befogadására alkalmas, zárt terű szórakozóhelyekre és szabadtéri rendezvények esetében az 1000 fő felettiekre terjed ki. 

A biztonsági személyzettel kapcsolatban azt akarják bevezetni, hogy ha a biztonságiak száma eléri a tíz főt, akkor közülük legalább egy tagnak biztonságszervezői, legalább három tagjának pedig rendezvénybiztosítói képzettséggel kell rendelkeznie.

A szigorítások célja az is, hogy fiatalkorúak este tíz és reggel hat között szórakozóhelyen ne tartózkodhassanak. A 14 év alattiaknak megtiltják, hogy a rendezvényeken részt vegyenek, a 14 és 18 év közöttieket pedig nem engedhetnék be, ha részegek. Az életkor ellenőrzésére a beengedésnél a biztonsági személyzet elkérheti a személyi igazolványt.

Az üzemeltetőnek lehetősége lesz arra, hogy a fiatalkorúaknak megkülönböztető karszalagot adjanak, így őket a pultnál nem szolgálják ki alkohollal. Előírják azt is, hogy a rendezvényszervezőknek kötelező felelősségbiztosítást kell kötniük.

A mostani szabályozás lehetővé teszi, hogy egy nyilvántartásba vett vendéglátóhely megkezdje működését és a hatóság csak ezután vizsgálja.

Forrás: Magyar Nemzet és Hiradó.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr912635738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása