A jelenleg aktív hazai rendezvényszervező cégek száma valahol ötszáz környékén lehet. Ők azok, akik főtevékenységükként az üzleti célú, azaz cégek, vállalatok részére, felkérésére megrendezett rendezvények szervezését jelölik meg. A piac évek óta telített, sorra mennek csődbe és alakulnak új vállalkozások, ahelyett, hogy a rendezvényszakmán belül egy egyedi, itthon még soha nem látott, és emiatt szinte biztosan sikerre vihető vállalkozást indítanának a bátor vállalkozók. A közeljövőben egy sorozatot szeretnék bemutatni azokból az ötletekből, amelyek "kint", azaz tőlünk nyugatabbra már sikertörténetté váltak, de itthon hiányoznak a szakma palettájáról.

1. Jósnő, karikaturista, kaszinó, szivarsarok. Nincs élő (üzlet)ember és multi-alkalmazott ebben az országban, aki legalább három, de leginkább harminc különböző céges rendezvényen ne futott volna bele ezekbe az unalomig ismételt, valamiért mégis sikeres szolgáltatásokba. Mi lenne, ha szó szerint egy kis csavart vinnénk a történetbe? Vajon mit szólnának a vendégek, ha a szivarokat helyben tekerné egy szakember? Egy kis jelmez, némi autentikusnak tetsző bútor és kellék, halk kubai zene, dohányillat, és máris kész a soha nem látott dohányműhely. A megrendelő választhat, hogy milyen dohányból (argentin, kubai, dominikai), és milyen méretű (torpedo, corona, churchill, sublime, robusto, panatela, toro) szivart szeretne magának, és a szorgos kezek már készítik is a vendég kívánságának megfelelő füstölnivalót. A szivagyűrű és esetleg a csomagolás természetesen lehet egyénre, illetve cégre szabott. Ötlet: Cgarman26

2. Ha már Kubánál tartunk, nézzünk egy másik évszázados kubai tradiciót, amely ott a mai napig a szegények egyik fontos megélhetési forrását jelenti, ez pedig a cipőtisztítás. Chicagoban összeállt három csinos fiatal hölgy, kubai mintára legyártattak néhány cipőfényesítő széket, és főállásban rendezvényeken, konferenciákon cipőtisztításból élnek. Honlapjuk tanúsága szerint többféle jelmezzel is rendelkeznek, hogy minden esetben az alkalomhoz illő megjelenést tudják biztosítani. Ötlet: Shinettes Apró figyelmességekkel, a vendégek ruhájának, toalettjének "báli szervíz"-ével egészíthető ki a szolgáltatás, így például varrókészlet és varrni tudó kolléga, szösz-szedő, finomkozmetikumok, hajlakk, stb. a mosdóba, nem a helyszín által biztosított, hanem prémium kellékek, kiegészítők és kellékanyagok, kézmosók, papírok alkalmazása a mosdókban, stb.

3. Kényelmi szolgáltatások? Folytassuk! Az első hazai pótsofőr szolgálat megjelenésekor sokan a homlokukra csaptak - hogy ez nem nekem jutott eszembe! Nézzünk körül, hányan próbálják azóta is másolni ezt az egyébként sikeres modellt. Rengetegen... Na de ki hallott már itthon parkoltatással foglalkozó cégről? Engedjük el a fantáziánkat... Induljunk el a legegyszerűbb dologtól: parkoltatás rendezvényeken, elegáns éttermeknél, ez a jól ismert valet parking. A vendég odagurul a bejárathoz, kiszáll, elegánsan besétál, és az autó parkolását, parkolóhely keresését már a szakavatott kezek végzik, megnyerő külsőt kölcsönző formaruhában. Lássuk be, valóban nem túl elegáns egy hotel benzingőzös alagsori mélygarázsán keresztül, vagy több utcányiról az esőben gyalogolva megérkezni egy rangos társasági eseményre vagy vendéglátóhelyre. Igaz, hogy itthon még nagyon sokan attól félnek, hogy ellopják vagy összetörik az autójukat, de lássuk be, hogy először a pótsofőrök felé is nagy volt a bizalmatlanság. A gyakorlott csapat dolga eleinte nehéz, de a piaci bevezetést követően minden bizonnyal keresett szolgáltatássá válhat. A szolgáltatást kiegészíthetjük vendégfogadással, amikor cilinderes, fehér kesztyűs doorman köszönti a vendéget és nyit neki ajtót a bejáratnál. Nem bízhatjuk akárkire a feladatot, egy hostess vagy host korántsem biztos, hogy alkalmas erre a feladatra, sokkal inkább egy éltes, elegáns, ősz hajú öregúr, vagy egy fess, harmincas fiatalember. Szintén problémás terület a parkolási rend kialakítása nagyobb rendezvények esetén. Ennek koordinálásával hostesseket, hostokat, főiskolásokat, biztonsági őröket szokás megbízni, azonban ez sokszor végződik rendkívül rossz eredménnyel. Túl sok vagy túl kevés hely a parkoló autók között, eltorlaszolt kijáratok, menekülési- és tűzoltó útvonalak, beszorult autók, ideges vendégek. Érdemes olyan cégre bízni a feladatot, aki ugyanazért a pénzért napi rutinként, akár centiméterrel a kezében, tervezetten, profin végzi el ezeket a feladatokat (tőlünk nyugatra ők a parking marshall-ok). Ötlet: Parking Productions

4. Akár az előző cég kiegészítése vagy továbbfejlesztése is lehet a következő ötlet, igaz ehhez hasonló cég már létezik - de valójában csak az autóimportőrök ismerik ezeket. Néha problémát okoz -mondjuk egy autóbemutatónál-, hogy a vendégek érkezését követően húsz perc alatt fel kell állni a mélygarázsból 30-40 tesztvezetésre szánt autóval, bemelegített motorral, pontosan beállított ülésekkel, majd azokat ide-oda kell hozni-vinni, kitakarítani, lemosatni, megtankolni, körbevezetni a Hungaroringen, majd még munkaidőben (azaz fél óra alatt) az összes autót visszajuttatni saját lábán a cég központjába, stb. Az előző stáb ilyen feladatok ellátására is alkalmas, de ha még tovább megyünk, akkor egy autós rendezvényekre szakosodott szakcéget is létrehozhatunk, akinek megfelelő felkészültsége és eszközállománya (pld. ilyen és ilyen cuccok) van a feladatok ellátásához. Erről (is) szól a következő ötlet.

5. Tegye fel a kezét, akinek nem okozott még soha fejtörést az rendezvényszervezéskor, hogy nagyobb méretű vagy értékű tárgyakat hogyan juttasson A-ból B pontba. Hogy kerül fel az autó a színpadra ha csak a tetőn át tudjuk beemelni, vagy mondjuk hogyan tegyük konkrétan a tetőre. Befér-e a szálloda forgóajtaján a hatszínnyomó, nyolc tonnás nyomdagép, ki juttatja fel a jacuzzit az erdei tisztásra a csapatépítéshez és honnan lesz bele víz és áram, vajon letehet-e egy helikopter a Duna közepén úszó rendezvényhajóra egy zongorát, zongoristával együtt, urambocsá' bemikrofonozva, felléphet-e egy komplett szimfónikus zenekar egy építési állványzaton, vagy vihetünk-e repülőgépet a Hősök terére? Ezek mind érdekes kérdések, amelyeket ritkán tesznek fel a rendezvényszervezők, hiszen nincs kevés az olyan alvállalkozó, aki ezekre választ adjon és meg is oldja ezeket a feladatokat. Ha lenne ilyen kreatív megoldásszállító cég, vélhetően jobban feszegetné a szakma a jelenleg ismert rendezvényhatárokat. Mint vmoni kommentjéből kiderült, sok ilyen van. Elnézést, örömmel venném hozzájuk a linkeket - biztosan hasznukat venném a közeljövőben. 

Van még legalább 60-70 vállalkozási ötlet a tarsolyban, hamarosan folytatjuk. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr543178527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VMoni 2011.08.25. 12:53:25

Kedves Blogíró!

Érdemes körülnézni valójában a rendezvénypiacon, akkor kevesebb pontatlanság hangzott volna el a fenti kritikákban.
1. rengeteg autós-rendezvényes cég létezik
2. a tesztvezetéseknek, autókihelyezésnek színpadra...stb. már elég jól kiforrott eszközei és módszerei vannak.
Összességében, ha valaki profi rendezvényszervezővel vagy céggel dolgozik, a fenti kérdések/pontok fel sem merülnek.

marikpe · http://www.facebook.com/marikpeter 2011.08.25. 13:24:18

@VMoni: Valóban létező módszerek és eszközök vannak, a problémám csak annyi volt, hogy ezt a problémát hat különböző alvállalkozó bevonásával kellett megoldanunk, ahelyett, hogy azt mondhatnám egy cégnek, hogy tessék, ez a feladat, kérem a számlát. Tudom, és írtam is hogy vannak pld. autószállítmányozással foglalkozó cégek, akik elvállalnak bizonyos részfeladatokat (úgy ahogy, tudnék mesélni, rendezvényes szemlélet nulla. Ha azt kérem, hogy tegyék fel a színpadra az autót pénteken 10 és 12 óra között, hogy utána tudjunk még termet berendezni, teríteni, világítani, stb., akkor hogy lehet az, hogy szombaton délután négyre érnek csak oda az autóval, kezdés előtt két órával??? Autókereskedésekbe szállítják az autókat, és ott elfogadható ekkora csúszás, de én éppen ezért szeretnék egy rendezvényes szemléletű és átfogó megoldást nyújtó céget.) Bármelyik rendezvényszervező cég megbirkózik egyébként egy ilyen feladattal, a lényeg egy átfogó megoldásszállító, - alvállalkozó és nem rendezvényszervező- cégben rejlik.

VMoni 2011.08.25. 13:37:39

@marikpe: Én autós importőrnél dolgozom 6 éve, rengeteg rendezvény csináltam. Szívesen adok olyan ügynökséghez kontaktot, aki nem bénázik ennyit és mindenre van profi csapata.
A rendezvényszervező cégeknek muszáj alvállalkozóval dolgoztatni, ahhoz, hogy jó minőséget tudjanak nyújtani. Valszeg az áron akartak spórolni azzal, hogy maguk oldják meg a dolgokat.

marikpe · http://www.facebook.com/marikpeter 2011.08.25. 13:48:31

@VMoni: Nem akarlak lelombozni, de a másfél napot késő alvállalkozót éppenhogy az importőr cég tolta be a rendezvényszervezők alá, mintegy kötelező elemként, mondván hogy ők a profi cég, akik minden nap ezzel foglalkoznak. Ismétlem, nem a rendezvényszervezőket tartom bénának, hanem hiányolok egy rendezvényekre szakosodott megoldásszállítót, aki egyáltalán nem csak autókkal foglalkozik , hanem minden, elsőre, vagy laikusok számára lehetetlennek látszó feladatot megold. Ha van már ilyen, akkor legyen még egy. (egyébként az írás lényege a címében rejlik - ne akarjon mindenki rendezvényszervező lenni, amikor egy profi szolgáltatással sokkal több, vagy legalábbis élvezetesebb eredményt lehet elérni, a rendezvényszakma pedig folyamatosan küzd -legalábbis remélem- a klisék ellen)

VMoni 2011.08.25. 14:57:47

Értem én akkor a dolgot :)
Érdemes vázolni az importőrnek akkor ezt a dolgot szerintem.
Egyébként rendkívül híg a szakma az tény, ennél már csak a reklámügynökségek piaca rosszabb.
Talán a természetes szelekció hosszú távon megoldja. Vagy az ISO minősítés.
süti beállítások módosítása