A tegnap délután megszellőztetett kormányzati akciótervben egyebek mellett az is olvasható, hogy az egyszerűsített alkalmi munkavállalás szabályainál visszatérnek a régire és hozzálátnak új szabályok kidolgozásához. A rendezvényszakma egészét tekintve azért kiemelt jelentőségű a kérdés, mert a rendezvényeken tevékenykedő különböző szolgálató cégek munkatársait (hostessek, felszolgálók, technikusok, biztonsági őrök, stb.) alkalmi munkavállalóként foglalkoztatják.

A kék könyvet -az Európai Unióban elterjedt "zöld könyv" mintájára- eredetileg a Gyurcsány kormány vezette be 2005 novemberében a 100 lépés program első intézkdései között, majd 2008 márciusában kezdtek először foglalkozni a könyv megszűntetésével és az ún. egyszerűsített munkavállalás szabályainak kidolgozásával.

A jelenlegi szabályozás szerint a munka abban az esetben minősül alkalmi jellegűnek, ha legfeljebb 5 egymást követő naptári napig, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 90 naptári napig tart azonos felek között. (Annak nincs akadálya, hogy a munkavállaló több különböző munkáltatónál egész évben alkalmi munkát végezzen ezen időkorlátok között).

2010. április 1-től az alkalmi munkavállalói (kék) könyvek és a közteherjegyek megszűntek, helyette egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást a munkáltatónak az APEH felé, a munkavégzés megkezdését megelőzően. Helyszíni munkaügyi ellenőrzéskor az ellenőrök az alkalmi munkavállalkók bejelentését online ellenőrizhetik. A munkaszerződést a törvény mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével akkor kell írásban megkötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama az 5 napot eléri, egyébként elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív vezetése.

Ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, a munkáltató a törvény mellékletében szereplő jelenléti ívet köteles vezetni, amelyet a munkavállaló a munkavégzés megkezdésekor és befejezésekor aláír, annak egy példányát a munkavégzés befejezésekor a munkavállalónak át kell adni, a második példányt a tárgyévet követő 5. év végéig meg kell őrizni. Bizonyos kivételekkel az általános adó- és társadalombiztosítási szabályok szerinti adók és járulékok kapcsolódnak az egyszerűsített munkaszerződéssel történő foglalkoztatáshoz. A kedvezményes közteher jelenleg egységesen 30 %, amelyet a nettó (a munkavállalónak ténylegesen kifizetett) munkabért alapnak tekintve kell meghatározni. A bejelentési kötelezettséget interneten kell teljesíteni az illetékes elsőfokú állami adóhatóság felé.

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr52068097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Menesztik az APEH vezetését 2010.06.14. 12:06:01

Távoznia kell Szikora János elnöknek és több helyettesének is az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal éléről. A személycseréket még várhatóan nyáron végrehajtják, Szikora esetében azonban egy jogértelmezési kérdéssel is számolni kell. Egyelőre nem árulták…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lopa 2010.06.09. 09:20:36

nem írtátok bele, de a fő baj ezzel az egyszerűsített cuccal, hogy a bejelentésnél (tehát előre) meg kell adni, hogy hány munkaóra lesz az aznapi kanyar. a rendezvényszakmában meg ezt ritkán lehet előre pontosan tudni. vagy bejelentem a tervezett munkaidőnél több órára biztos ami biztos, és ha időben végeztek, akkor is fizetem a plusz órák járulékát is, vagy bejelentem a tervezettre, és kockáztatom, hogy a plusz órákban érkezik egy ellenőrzés. vagy esetleg felhívom a könyvelőt hajnal 4kor, hogy hosszabbítsa már meg 2 órával mind a 20 ember bejelentését...

Utcamacska · http://utcamacska.blog.hu/ 2010.06.09. 09:53:13

Ezt az előre dolgot az alkalmi munkák többségénél nem is lehet előre megvalósítani, sajnos :( Nem csak a mi szakmánkban!

marikpe · http://www.facebook.com/marikpeter 2010.06.09. 11:10:30

...csak abban bízhatunk, hogy az ellenőrnek még van realitásérzéke, és megérti mi életszerű és mi nem. Reménykedjünk, hogy az ő munkaszerződésükben az éjszakai pótlék ismeretlen fogalom, tehát éjjel kettőkor legfeljebb stréberségből bukkannak csak fel.

Lopa 2010.06.10. 08:04:31

volt szerencsénk este 11kor munkaügyi ellenőrzéshez, hajnal 2ig tartott kb ...
süti beállítások módosítása