From: Nádor-Besnyő

Sent: Friday, March 18, 2011 1:59 PM

To: Farkas Zsolt dr.

Subject: Magyar Koncertszervezők Szövetsége levele

 

MAGYAR KONCERTSZERVEZŐK SZÖVETSÉGE

levélcím. 2092 Budakeszi, Pataki u.13.

 

Tállai András

Államtitkár Úr részére

 

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

 

A Magyar Koncertszervezők Szövetsége tagsága a rock-pop életben jelenlévő "legnagyobb" koncertszervezőket tömöríti. (Multimédia Concerts, Showtime Budapest, Live Nations, Sziget, Petőfi Csarnok, Krokodil Rock, Concert és Média, Concerto, Omega Pro, stb.), s a piacot kb. 80%-ban lefedi.

A most megjelent 23/2011.III.8. Kormányrendelet értelmezési kérdéseiben fordulunk Önhöz, mivel a jogszabály szerint a zenés, táncos rendezvényekre a jövőben jegyzői engedély kell.

Szövetségünk értelmezése szerint a jogszabály nem vonatkozik a koncertek megrendezésére. A mi esetünkben nem zenés, táncos rendezvényről van szó. A zenés, táncos rendezvényeket a TEÁOR jegyzék a 9239 szám alatt sorolja fel egyértelműen, míg a koncertek megrendezését szintén egyértelműen, több más műfajjal együtt - pl. a más közönségréteghez szóló, de velük egyenértékű színházi előadások, komolyzenei hangversenyek, operák stb. bemutatásához sem kell engedély- az Előadó-művészet tevékenység alatt a 9001-es számmal jelöli.

Szintén megjegyzésünk lenne a jogszabály 10.&-hoz, mely a zenés, táncos rendezvények szervezését kulturális rendezvényszervezői képesítéshez köti. A mi tevékenységünk nem ez, hanem koncertpromóteri tevékenység, kik saját kockázatvállalásra rendeznek (kisebb, vagy nagyobb) koncerteket. Ilyen képesítés jelenleg nincs Magyarországon, ilyen oktatás nem folyik, legfeljebb 20-30 évnyi szakmai papasztalattal a hátunk mögött mi tarthatnánk ilyen képzést.S ezt a szakmát megtanulni másoktól (akik ráadásul nem is koncertpromóterek) már nem tudjuk.

Ebben a tárgykörben még azt is megjegyeznénk, hogy cégeink törvény adta felhatalmazásal, a társasági szerződéseinkben rögzített, megjelölt tevékenységi körök alapján, alanyi jogon szervezhetnek koncerteket, -sőt ebből a célból alakultak- s ez nem lehet engedélyköteles alacsonyabb színtű jogszabály által előírt kötelezettség alapján.

A rendeletből az sem derül ki egyértelmüen, hogy a zenés, táncos rendezvényeknél az engedélyt kinek kell kérni. A helyszínnek, vagy a bérlőnek, vagy vagylagos alapon mind a kettő megteheti.

A jogszabály további részleteiben nem mennénk bele, bár megjegyeznénk, hogy több esetben is teljesíthetetlen feltételeket támaszt. (Pl az engedélyí iránti kérelem jegyzői elbírálási határideje 20 nap, miközben a szabadtéri rendezvények esetén az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzését csatolni kell, amit ilyen hosszú távra nem ad ki az OMSZ, ráadásul az ilyen jellegű rendezvények szervezése több hónappal előre elkezdődik.)

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

A jogszabály 90 nap átmeneti időt biztosít. Ennyi idő alatt mód lenne a megfelelő módosítások elvégzésére, előzetesen a szakmai szervezetekkel egyeztetve.

Várjuk válaszát.

 

Segítő szándékukat köszönve

 

 

dr. Besnyő László

elnök 

 

 

----- Original Message -----

From: Farkas Zsolt dr.

To: 'Nádor-Besnyő'

Sent: Thursday, March 24, 2011 3:14 PM

Subject: RE: Magyar Koncertszervezők Szövetsége levele

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

A zenés táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelettel kapcsolatban elektronikus levélben érkezett megkeresésére hivatkozással az alábbiakról tájékoztatom:

 

A Szövetség értelmezése a rendelet hatályával kapcsolatban helyes. A koncertek, amennyiben azokon „pusztán” előadói-művészeti tevékenység zajlik, nem tartoznak a zenés, táncos rendezvények közé.

 

A rendezvényszervezők számára szükséges képzettség előírásával kapcsolatban fontos hozzátenni, hogy ha valamely rendezvény főszervezője maga nem rendelkezik ilyen képesítéssel, akkor alkalmazhat olyan személyt, aki megfelel ennek a követelménynek. Így amennyiben egy koncert mégis zenés, táncos rendezvénynek minősül, mert nem csak előadói-művészeti tevékenység valósul meg ott, akkor is biztosítható a feltétel teljesülése.

 

A zenés, táncos rendezvények esetében az engedély iránti kérelem benyújtásának kötelezettsége megoszlik aszerint, hogy milyen, zárt vagy szabadtéri rendezvényről van szó. Zárt rendezvények esetében a kérelmet a helyszínt biztosító építmény üzemeltetője (aki azt jogszabály vagy szerződés alapján működteti), szabadtéri rendezvény esetében a rendezvény szervezője nyújthatja be.

 

A biztonsági terv részét képező Országos Meteorológiai Szolgálat véleményével, előrejelzésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a kérelem elbírálásához a biztonsági terv megléte szükséges, az ennek részét képező OMSZ előrejelzése azonban nyilván nem esik elbírálás alá, csupán tájékoztató jellegű.

 

Végül álláspontom szerint közvetlenül a kormányrendelet hatálybalépése után (2011. március 16.) nem célszerű egy munkacsoport létrehozása a szabályozás módosítása céljából. A hatásvizsgálat elvégzése törvényi kötelezettség, amelyre a későbbiek során sor fog kerülni. Azt csak az alkalmazás hosszabb távú tapasztalatainak tükrében lehet majd eldönteni, hogy szükséges-e a szabályozás módosítása, és ha igen, milyen formában. Ha a kormányrendelet módosításának szükségessége felmerül, a hatályos törvényeknek megfelelően lehetőségük lesz a szabályozásban érintett társadalmi szervezeteknek a szabályozás véleményezésére.

 

Üdvözlettel:

 

Tállai András államtitkár sk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://event.blog.hu/api/trackback/id/tr502903804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

narny 2011.06.13. 17:56:55

Üdv!

"A koncertek, amennyiben azokon „pusztán” előadói-művészeti tevékenység zajlik, nem tartoznak a zenés, táncos rendezvények közé."

ezt még mindig nem értem, e szerint ha egy zenekar vagy egy live act kiáll zenélni de a közönség meg sem mozdul akkor csak előadás van de a zenéhez tánc nincs?

mikor lép ki egy rendezvény a kizárólag előadói-művészeti tevékenységet közvetítő keretek közül??
süti beállítások módosítása